Recuperarea de date de pe unitatile de stocare nevolatile se adreseaza tuturor persoanelor fizice sau juridice care din diverse motive nu mai au acces la datele de pe acest dispozitiv. Pe langa cauze subiective cum ar fi stergerea accidentala a datelor sau formatarea accidentala a harddisk-ului/diferitelor partitii, principalele situatii care duc la inaccesibilitatea datelor din cauze obiective sunt:
Recuperarea de date se poate efectua de pe toate mediile de stocare fie ca este vorba de hard disk cu interfata IDE/SATA de laptop 2.5” sau hard disk desktop 3.5”, Solid State Drive (SSD), memory stick sau card de memorie.
Inceperea serviciului de recuperare date se face cu incheierea unui contract intre Project IT si client, cu angajament de pastrare a confidentialitatii datelor. Procesul de recuperare date continua cu o expertiza preliminara privind tipul de defect, gradul de recuperabilitate a datelor si costul intregii operatiuni. Aceste informatii sunt aduse la cunostinta clientului iar daca acesta isi declara acordul incepe procedura de recuperare date. Durata acestei operatiuni este de obicei cuprinsa intre cateva ore si cateva saptamani, in functie de defect si complexitatea recuperarii de date. In functie de marimea setului de date recuperate, acestea se pot copia pe memorii usb, sau medii de stocare optice (CD/DVD); alternativ, se pot preda pe alta unitate harddisk, sau se pot uploada pe servere de stocare (ftp sau cloud).
Procesul de diagnosticare a unitatii de stocare este gratuit in cazul efectuarii operatiunii de recuperare date, care se taxeaza conform tarifelelor de service.