Un sistem informatic este alcatuit dintr-un ansamblu de componente interconectate, si programele instalate (de la sistem de operare la instant messaging). Intretinerea unui calculator consta dintr-un set de verificari si interventii (atat asupra hardware-ului, cat si asupra software-ului), si este necesar sa fie efectuata periodic, ca orice revizie tehnica.
Operatiunile tipice din cadrul procesului de revizie hardware a unui calculator/laptop includ:
Intretinerea software presupune curatarea sistemului de programe indezirabile sau inutile, si optimizarea programelor necesare utilizatorului. Intretinerea software se realizeaza manual de catre specialistul it, si/sau cu programe auxiliare.
Pe parcursul utilizarii unui calculator, de regula se poate observa o reducere in performantele acestuia indiferent de configuratia hardware.
Acest lucru se datoreaza in principal software-ului, in egala masura din cauza modurilor specifice de functionare si interactiune pe de o parte, si a cresterii cerintelor tehnice in procesul de dezvoltare pe de alta parte.
Procesul de optimizare incepe cu analiza cerintelor si a obiceiurilor utilizatorului. Se pastreaza urmarirea complementaritatii hardware si software.
Hardware. In cazul in care se aplica, se verifica posibilitatea adaptarii configuratiei hardware prin adaugare si/sau eliminare de componente.
Software. In cele mai multe cazuri, este nevoie de o optimizare software care mizeaza strict pe modul in care sunt utilizate si configurate programele instalate. Intr-un poces de optimizare trebuie analizat si configurat sistemul de operare, si eliminate programele care nu folosesc utilizatorului, alaturi de fisierele nedorite. Categoria de fisiere nedorite este compusa din: fisiere temporare, fisiere de configurare lasate in urma de anumite programe dezinstalate, precum si fisiere inutile rezultate in urma dezinstalarii anumitor programe sau actualizari ale sistemului de operare, cache, prefetch, cookie-uri, indexari si valori vechi/inutile/reduntante in registri, etc. Se verifica si se corecteaza de asemenea, starea fragmentarii informatiei pe harddisk.
Dupa finalizarea procesului trebuie sa existe o crestere apreciabila a performantei sistemului. Eficienta optimizarii unui sistem este cuantificabila prin diversi indicatori ai timpilor de pornire/procesare/de raspuns.
Operatiunile de instalare, dezinstalare, si configurare a aplicatiilor software si a componentelor hardware influenteaza, prin calitatea lor, abilitatea clientului de a utiliza eficient echipamentele din dotare.
Fie ca e vorba de asamblarea completa a unui calculator (desktop sau laptop), sau doar de anumite componente, exista anumiti pasi premergatori care trebuie indepliniti, o anumita baza de cunostiinte necesara (si o experienta specifica), precum si o dotare tehnica corespunzatoare. Verificarea compatibilitatii componentelor, cunoasterea si respectarea parametrilor dati de producator, a specificitatilor si particularitatilor anumitor componente, categorii, modele sau branduri, au o pondere semnificativa in maximizarea eficientei cu care se desfasoara operatiunea de instalare/dezinstalare/configurare.
Sistemul de operare are rolul de a gestiona functionarea componentelor hardware, de a coordona si controla executia programelor si de a permite comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. In functie de nevoile clientului si configuratia hardware a sistemului se alege un sistem de operare potrivit. Dupa instalare, configurarea sistemului de operare inca de la prima utilizare mareste semnificativ eficienta utlizarii.
Majoritatea componentelor dintr-un sistem, cu precadere cele cu modificari semnificative vendor-specific sau model-specific, au nevoie de drivere pentru a face posibila comunicarea cu sistemul de operare (implicit si cu alte componente hardware, software, si nu in ultimul rand cu utilizatorul – prin interfete specifice). De multe ori, exista o ordine bine definita a instalarii driverelor, sau necesitatea unor configurari aditionale.
Programele utilitare si cele auxiliare sunt instalate dupa nevoie sau cerere explicita, cu eventuale recomandari.
Toate aceste operatiuni de instalare pot fi facute una in continuarea celeilalte sau individual, in functie de necesitate. Tarifarea servicilor se face conform grilei.