Diagnoza reprezinta constatarea detaliata a defectelor dintr-un sistem informatic si identificarea surselor problemelor. Defectele intalnite pot fi impartite in doua categorii:
Deseori, defectele software si hardware sunt prezente in acelasi timp, in relatie de cauzalitate.
Diagnoza software se face in urma interpretarii mesajelor de eroare si a comportamentului sistemului/aplicatiilor corelat cu verificarea diverselor setari si configurari.
Defectele software dau nastere unor mesaje de eroare variate, de la mesaje pop-up la “bluescreen”; in ceea ce priveste comportamentul eratic, amintim reporniri aleatoare ale calculatorului in timpul functionarii.
Driverele instalate au multiple forme de implicare in cazurile de functionare incorecta a sistemului.
Software-ul poate functiona necorespunzator atat din cauza problemelor de compatibilitate rezultate din interactiunea cu alte aplicatii sau cu sistemul de operare, cat si din cauza nonconformitatilor aparute de la o versiune a programului la alta in procesul incremental de dezvoltare.
Cea mai mare parte a defectelor software pot fi diagnosticate si depanate prin suport remote.
Fie ca e vorba de un sistem desktop, notebook, gadget-uri sau de periferice, procesul de diagnoza se efectueaza pentru oricare subansamblu in parte: placa de baza, procesor, memorie ram, placa video, harddisk, unitate optica, sursa de alimentare, display, elemente de conectica si intrare-iesire. In functie de componenta pentru care se face diagnoza, se efectueaza testare individuala prin mijloace specifice (testere dedicate/proceduri specializate).
Sursa de alimentare furnizeaza curentul electric la parametrii necesari sistemului. Pentru verificare, se masoara tensiunile la iesire si se controleaza respectarea sarcinii nominale. Principalele cauze ale defectarii surselor de alimentare sunt suprasolicitarea si racirea necorespunzatoare.
Placa de baza asigura interconectarea componentelor. Placa de baza are un sistem propriu de diagnoza care se executa singur la pornire, in care se verifica disponibilitatea functiilor fundamentale referitoare la componentele indispensabile. Pentru placa de baza se foloseste un set special de teste care ofera informatii necesare factorului uman in scopul stabilirii unui diagnostic.
Procesorul coordoneaza intreg sistemul prin setul de instructiuni pe care il executa, si informatiile pe care le prelucreaza. Este o componenta care rareori prezinta defectiuni fizice din cauze proprii; de regula, defectele hardware care implica procesorul sunt provocate de componente conexe, sau de intretinere necorespunzatoare.
Memoria (RAM) este punctul de tranzit al tuturor datelor ce urmeaza a fi prelucrate de procesor. Verificarea memoriei se face cu un test dedicat, care acceseaza si verifica fiecare modul in parte.
Placa video este componenta care are rolul de a procesa informatia care ajunge sa fie afisata. Un defect hardware des intalnit la aceasta componenta se manifesta prin afisare distorsionata sau chiar lipsa imaginii. In cele mai multe cazuri rezolvarea impune operatiunea de reballing. Diagnoza acestei componente se face prin monitorizarea unui set de parametri specifici de functionare pe durata replicarii comportamentului in conditii de incarcare ridicata.
Harddisk-ul este unitatea principala de stocare nevolatila a computerului. Cea mai mare parte a informatiei se afla stocata pe harddisk, cuprinzand de regula sistemul de operare si aplicatiile. Defectele uzuale ale acestei componente sunt: defecte logice, electronice, magnetice sau mecanice. In functie de defectul constatat se efectueaza un set de operatiuni pentru readucerea in stare normala de functionare. In cazul compromiterii accesibilitatii informatiei stocate pe harddisk din diferite motive, este necesara operatiunea de recuperare date.
Display-ul poate fi diagnosticat amanuntit cu ajutorul unor teste specifice de complexitate variabila, dar in cele mai multe cazuri este necesara inlocuirea unui subansamblu, fie ca este vorba de un ecran de laptop spart sau probleme la lumina de fundal a ecranului.
Complementar diagnozei, se efectueaza diverse seturi de teste asupra componentelor si sistemelor: de la testare performante harddisk pentru integritatea si accesibilitatea datelor, la testare memorie, la cele pentru verificarea functionarii electronice in parametrii dati de producator.
In functie de componenta care face obiectul testarii, putem defini cel putin trei categorii de teste :
Toate operatiunile de testare se desfasoara in bucla de feedback, iar factorul uman are o importanta deosebita in tot procesul, de la alegerea testelor potrivite, pana la interpretarea si prezentarea rezultatelor, si nu in ultimul rand propunerea si/sau efectuarea modificarilor necesare pentru eficienta maxima.